Wat is nu eigenlijk EMDR Therapie?
24 juni 2022 
1 min. leestijd

Wat is nu eigenlijk EMDR Therapie?

Wat is nu eigenlijk EMDR Therapie?

Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) is een therapeutische behandelmethode is met name toegepast wordt bij cliënten met een posttraumatische stress stoornis (PTSS).
Na een trauma zoals misbruik, geweld, het zien van geweld, een ongeluk, maar ook bv een zware bevalling, bij rouw of verdriet, na een operatie kan PTTS ontstaan. Het voelt voor het brein alsof de nare gebeurtenissen nog steeds actief is. De gebeurtenis(sen) komen steeds terug in je gedachten of dromen, deze zijn niet tegen te houden. Dat geeft heftige emoties zoals angst, boosheid, verdriet. Deze PTSS klachten worden als zeer heftig ervaren en gaan niet vanzelf weg. 
EMDR is een therapie die vaak ingezet wordt bij het behandelen van overgebleven trauma gevoelens.
De gebeurtenis is door het brein opgeslagen als een film. Deze film wordt afgespeeld in het brein en verteld aan de therapeut. Het deel van de film die de meeste indruk heeft gemaakt is het filmbeeld waar mee gewerkt gaat worden tijdens de sessie. 
Aan de cliënt wordt gevraagd om juist dat beeld vast te houden in het bewuste brein, terwijl er een lichtje op een lichtbalk, of een handbeweging van de therapeut voor de ogen gevolgd moet worden.
Op deze manier wordt het werkgeheugen in het brein overbelast terwijl er teruggedacht wordt aan het nare beeld. 
Door deze overbelasting van het werkgeheugen laat het brein de emotie, die op het beeld, zit langzaam los. De lading gaat er vanaf. Zodat het beeld minder bedreigend is voor het brein. Het beeld blijft, de emotie waar je last van hebt is weg. 
Wat kan EMDR therapie opleveren?
Rust in je hoofd.
Rust in je lichaam.
De heftigheid en zwaarte van het probleem verdwijnt.
Je zelfvertrouwen vergroot. 
Slaapproblemen zijn vermindert of zelfs weg.
Je wordt niet meer overvallen door die heftige emoties.
Je kan weer gaan leven.
Het aantal sessies is afhankelijk van hoe het gaat. Soms is er maar 1 sessie nodig en soms een paar. Dit overleggen we samen. Duur van de sessie is ongeveer een uur. EMDR werkt snel, en is intensief.

Na de sessie kan je je moe voelen. Niet zo gek want je brein heeft hard gewerkt. Het is dan ook raadzaam om je rust te nemen na de sessie. De eerste dagen na de sessie kan je je nog moe voelen en kunnen er beelden of gevoelens omhoog komen, maar dat hoeft niet. Dit duurt meestal niet langer dan 3 dagen. Mijn advies is altijd om deze gevoelens en beelden op te schrijven zodat je ze mee kunt nemen naar de volgende sessie.
Mocht er na de EMDR sessie een andere therapievorm nodig zijn kunnen we altijd een hypnose sessie inplannen. 
Mocht je meer willen weten over EMDR, of willen bespreken of EMDR therapie jou zou kunnen helpen, neem dan contact met mij op. 
Pauline TrumOver de schrijver