Wat is Fibromyalgie
02 oktober 2023 
2 min. leestijd

Wat is Fibromyalgie

Fibromyalgie: De stille strijd tegen chronische pijn

Lieve lezers! Vandaag gaan we het hebben over een aandoening die vaak onbegrepen is, maar voor velen dagelijkse pijn en uitdagingen met zich meebrengt: Fibromyalgie. Je hebt er misschien van gehoord, maar ik wil je graag laten kennismaken met deze aandoening op een begrijpelijke manier. Dus ga er even goed voor zitten, en laten we samen de wereld van Fibromyalgie verkennen.

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn in het lichaam, vermoeidheid en gevoeligheid voor druk. Het is geen 'zichtbare' aandoening, want de pijn zit van binnen. Mensen met fibromyalgie voelen vaak alsof ze in een constante strijd verwikkeld zijn, maar hun pijn is niet altijd even duidelijk voor anderen.

De gevolgen van Fibromyalgie:

De symptomen van fibromyalgie zijn vaak complex en kunnen variëren van persoon tot persoon. Het meest voorkomende symptoom is chronische pijn in verschillende delen van het lichaam, zoals de nek, schouders, rug, armen en benen. Deze pijn kan intens en verwarrend zijn, omdat het niet altijd te verklaren is door zichtbare oorzaken zoals ontstekingen of blessures.

Naast de pijn ervaren mensen met fibromyalgie vaak vermoeidheid en uitputting, zelfs na een goede nachtrust. Ze hebben moeite om energie op te bouwen en voelen zich snel overweldigd. Ook kunnen er cognitieve klachten optreden, zoals concentratieproblemen en geheugenproblemen, wat soms bekend staat als "fibro mist".

Het belang van begrip en ondersteuning:

Helaas wordt fibromyalgie soms niet serieus genomen door anderen, omdat de symptomen niet zichtbaar zijn en er geen diagnostische test is. Dit gebrek aan begrip en erkenning kan emotioneel zwaar zijn voor mensen met fibromyalgie. Het is belangrijk dat we meer bewustzijn creëren over deze aandoening en elkaar ondersteunen in de strijd tegen chronische pijn.

Omgaan met Fibromyalgie:

Hoewel er momenteel geen genezing voor fibromyalgie is, zijn er wel manieren om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Een multidisciplinaire aanpak, waarbij verschillende vormen van behandeling worden gecombineerd, kan helpen.

Dit kan onder andere fysiotherapie, psychologische ondersteuning, pijnbeheersingstechnieken, levensstijlveranderingen, Trauma Release Therapie, en niet te vergeten beweging. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, je grenzen te respecteren en een gezonde balans te vinden tussen activiteit en rust.

Fibromyalgie is een aandoening die vaak onbegrepen is, maar voor degenen die ermee leven een dagelijkse strijd vormt. Chronische pijn, vermoeidheid en cognitieve klachten maken het leven soms moeilijk. Het is echter essentieel dat we als samenleving meer bewustzijn creëren, empathie tonen en ondersteuning bieden aan mensen met fibromyalgie.

Dus laten we meevechten in deze stille strijd tegen fibromyalgie. Laten we luisteren naar degenen die er last van hebben, hen steunen en de erkenning geven die ze verdienen. Samen kunnen we deze onzichtbare pijn zichtbaar maken en een wereld creëren waarin mensen met fibromyalgie zich begrepen en gesteund voelen.

Bij Zonnevlecht Online bieden we de cursus Fibromassage® aan. Een waardevolle cursus die je alle kennis geeft die nodig is om Fibromyalgie patiënten te behandelen, begeleiden en ondersteunen in je praktijk.

Het is zo nodig!

Pauline Trum
Zonnevlecht Opleidingen/Online

Over de schrijver