Verandering van spijs doet eten .... en zorgt soms voor buikpijn.
04 mei 2021 
3 min. leestijd

Verandering van spijs doet eten .... en zorgt soms voor buikpijn.

Ik voel het nog als de dag van gisteren. Het was 13 maart 2020, vrijdag de 13de notabene, de nachten ervoor had ik niet geslapen.

Piekeren en peinzen dat is wat ik deed. Corona had ook Nederland bereikt. Weken daarvoor had ik nog dapper gezegd: “ah joh er is toch niets aan de hand”.

En toen ineens was het daar. Klopte het ook aan mijn deur. En dan met name mijn zakelijke deur. En echt, ik had geen idee wat ons te wachten stond. Hield rekening met het ergste. Wat gìng er dan gebeuren. Werden we allemaal ziek, hoe gevaarlijk was het, geen idee.

Vrijdagochtend 13 maart 2020. Na weer een slapeloze nacht neem ik ‘s morgens om 6 uur het besluit. Ik ga mijn deuren sluiten van Zonnevlecht Opleidingen.

En ook zegt mijn hart “ja, dit is voor nu de beste keuze”, mijn hoofd is in de war. Enorm in de war. Ik ben al 17 jaar ondernemer en ik heb mijn bedrijf nog nooit gesloten. En al helemaal niet voor zoiets geks en engs als dit. Ik huil van buiten en schreeuw van binnen. Ik voel me verscheurd.

Om 7 uur ben ik bij Zonnevlecht Opleidingen. Ik weet dat er enorm veel werk op me af gaat komen. Cursussen annuleren, cursisten bereikten, hoe ga ik het doen met al die cursussen die geannuleerd moeten worden, wanneer ga ik ze weer inplannen, hoe lang gaat dit duren? Allemaal vraagtekens.

Om 8.30 uur wandelt Annette, mijn grote steun en toeverlaat op kantoor, bij me binnen. Na een goedemorgen val ik meteen met de deur in huis “we gaan dicht”, “het spijt me enorm”. De tranen kwamen weer.

En hoe fijn was het dat er 100% begrip was, samen onze schouders eronder, knallen want er was heel wat werk te verzetten, om aan het eind van de dag de deur op slot te draaien voor hoe lang, geen idee.

De werkelijkheid werd dat ik niet meer open ben gegaan in Vlijmen. Na de eerste lockdown mocht ik van start gaan in mijn fantastische nieuwe pand in Wijk en Aalburg.

En toen ……… omdenken ……. dat was stap 2. De tweede week van de lockdown startte ik met het aanbieden van online trainingen. Niet lang daarna was ik in gesprek met IMU voor het opzetten van een online community.

Een gesprek met Phoenix voor een nieuwe website, Zonnevlecht Online, weer met IMU voor een online betalingssysteem. En niet lang daarna, na heel hard werken en mijn hoofd breken hoe ik alles ging inrichten, stond daar een geweldige Zonnevlecht community met meer dan 40 online trainingen.

Daarna was het tijd om kritisch naar mijn aanbod te gaan kijken. Wat al jaren kriebelende ging nu dan echt gebeuren. Ik ging afstand nemen van veel cursussen.

Waarom? Omdat ik ze ontgroeit ben. Zonnevlecht Opleidingen is zoveel meer dan een opleider waar je een cursus hot stone massage en bamboe massage kan voelen.

Niet vervelend bedoeld maar daar ben ik 18 jaar geleden mee begonnen …. we zijn uit elkaar gegroeid. Ik ben als mens, ondernemer, therapeut gegroeid, en deze cursussen houden mij klein.

Dus, niet langer nadenken, afscheid nemen van die live trainingen en omzetten naar online trainingen. Het gaf rust en onrust. Want poeh hé, een bedrijf wat ik de afgelopen jaren zo enorm heb laten groeien ging ik voor mijn gevoel afbreken.

En dan komt er toch wel even buikpijn, onrust, beetje paniek, veel verhalen in mijn hoofd …… spannend spannend spannend.

Maar weet je ….. het is helemaal goed!

Want wat een fantastisch mooie dingen zijn er gebeurd. Een nieuwe opleiding trauma coach met Petra. Een retreat volgend jaar met Katinka. Mijn opleiding hypnotherapeut is uitgebreid.

Mijn losse Lomi Lomi cursussen zijn een opleiding geworden, een nieuwe cursus hypnobirthing. Mooie cursussen die al in het aanbod stonden vallen nu veel meer op, zoals de cursus massage bij burn-out, bevallingsmassage en kraamvrouw massage, Familieopstellingen.

Heb ik dan nu geen buikpijn meer? Zeker wel, zo nu en dan. Want verandering is best spannend. Ook eng op z’n tijd. Zeker als je een bedrijf omdraait wat een goed lopend bedrijf is. Maar ik ga voor goed, beter, best. En dat best, dat voelt het beste.

Dus ondanks mijn buikpijn zo nu en dan, is dit de beste stap die ik heb kunnen zetten. Jaren geleden, toen ik startte, wilde ik kwaliteit bieden en uniek zijn. Lange tijd was ik dat, uniek. Ik was de eerste die in Nederland startte met modulair onderwijs bij de opleiding massagetherapeut.

De eerste die de cursus Fibromassage, Hoofdpijn massage, en vele andere nieuwe cursussen aanbood. Fantastisch om de bedenker daarvan te zijn. En blijkbaar waren het goede ideeën gezien het grote aantal opleiders die dit nu ook doen 😀😉

Dus tijd voor een andere route, nieuwe opleidingen en cursussen die de andere opleiders nog niet geven, aangevuld met nieuwe masterclasses (nog in de pen). Zo blijf ik uniek 💛 daar houd ik van.

Mijn bedrijf is volwassen geworden. Ik ben er trots op dat ik haar opvoeder mag zijn. Blij met iedere student en cursist die de weg naar Zonnevlecht Opleidingen weet te vinden. Blij word ik van de blije gezichten in mijn pand.

Gisteren nog kreeg ik zo’n mooi bericht van een cursist nadat ze een inschrijving had gedaan voor de nieuwe opleiding Trauma Coach. Ze zei: “ik hoefde niet lang na te denken om mezelf aan te melden, jullie bieden altijd zoveel waarde.”

Daar word ik blij van.

Mooie dag vandaag.

Pauline Trum
Zonnevlecht Opleidingen/Online

Over de schrijver