Sttttt nu even luisteren ........  
23 februari 2021 
1 min. leestijd

Sttttt nu even luisteren ........

Het is geen geheim dat praten met iemand ongelooflijk therapeutisch kan zijn als het gaat om angst.  

Waarom?  

Ik deel graag een aantal redenen met je. 

Ten eerste, wanneer we beginnen te twijfelen aan de manier waarop we ons voelen kan er een grote angst ontstaaan dat er iets mis is met ons. 

Als we delen hoe we ons voelen, en de persoon met wie we praten niet meteen het hazenpad kiest, kan het ervoor zorgen dat er een enorme last van onze schouders valt. Angstig zijn is één ding, maar de last die wordt gedragen zorgt er ook nog eens voor dat het zwaarder wordt. 

Als we ons angstig voelen, is het oké om dit met anderen te delen. Iemand die je vertrouwt. Want weet je ….. het blijkt dat heel veel mensen gevoelens van angst herkennen.  

We voelen angst, we zijn geen angst – dat alleen al kan een aha moment voor je zijn. 

Ten tweede is angst geen geheim. Deze gevoelens vasthouden kan verstikkend werken, en het ontkennen van deze gevoelens kan ertoe leiden dat we onszelf niet serieus (meer) nemen. Naast de gevoelens van angst kunnen daardoor ook andere gevoelens ontstaan, zoals verwarring, boosheid, verdriet of onmacht. 

Als een deel van jou probeert gehoord te worden, geef het dan een stem …  

Vaak geeft het ruimte en structuur wanneer je je gedachten met iemand deelt. Het spreekwoord is niet voor niets “gedeelde smart is halve smart”.  

Ten derde is het nooit verkeerd om erachter te komen dat mensen om je heen om je geven. Dat mensen echt naar je willen luisteren. En luisteren betekent niet dat de ander de oplossing hoeft te hebben. Echt luisteren, er helemaal voor de anders zijn, wauw dat is toch geweldig fijn, voor beide partijen. 

Dus doe jezelf een plezier en praat er met iemand over. 

Warme groet, 

Pauline Trum 

Over de schrijver