Regressie therapie
21 juli 2021 
1 min. leestijd

Regressie therapie

Regressie therapie in de hypnotherapie.

We hebben als mens een geweldige kwaliteit, en dat is het vergeten van pijnlijke herinneringen.
Dat doen we door de herinnering te onderdrukken. Dit onderdrukken is een beschermende kwaliteit van ons onderbewustzijn met de gedachte, als het er niet is kan het ons ook geen kwaad doen, en hebben we er geen last van.
Echter, de gebeurtenis is dan wel weggedrukt, of onderdrukt, maar is nog altijd aanwezig. Het onderbewuste brein vergeet namelijk niets.
De mogelijkheid (of kwaliteit) om pijnlijke gebeurtenissen weg te drukken is een coping mechanisme van ons brein. Essentieel voor kleine kinderen om om te gaan met pijnlijke gebeurtenissen, en het geeft het kind de mogelijkheid om verder gaan met zijn leven. Weg van de pijnlijke, angstige en traumatische gebeurtenis.
Vaak wordt er gedacht dat, door de pijnlijke herinnering (gebeurtenis) weer terug te brengen naar het bewuste brein, het opnieuw bekijken, we daarmee het probleem oplossen.
Dat is een vergissing. Inzicht alleen is niet voldoende om te genezen van een traumatische ervaring. Risico is zelfs dat het probleem vele malen groter wordt.
Door de gebeurtenis weer terug te zetten in het bewuste brein wordt het trauma opnieuw beleeft, waardoor het onderbewuste brein kan denken dat er nogmaals een trauma wordt meegemaakt. Het trauma wordt als het ware extra gestapeld, het krijgt meer impact. We noemen dit ook wel compounden in de hypnotherapie.
Een ander fenomeen is “valse waarheden”. De client neemt aan dat wat hij zich kan herinneren ook de waarheid is. Dit hoeft niet zo te zijn. Het is een herinnering van hoe de client het ten tijde van het trauma herinnerde. Of dat de echte waarheid is, dat is de vraag, het is een herinnering.
Om het trauma te genezen, te verlossen van de pijn die het trauma veroorzaakt, is het belangrijk om te ontdekken hoe het voelt. Hoe voelt het trauma? Wat is de emotie die bij het trauma hoort?
Je gaat verder dan alleen de inzichten, je gaat voorbij alle herinneringen, gedachten, aannames die gemaakt zijn rondom de gebeurtenis.
Door duidelijkheid te krijgen wat de emotie, is die gekoppeld is aan de gebeurtenis, krijg je inzicht in het gevoel wat bij de gebeurtenis hoort. Door het gevoel op te roepen, het gevoel opnieuw te voelen kan je het gevoel transformeren en neutraliseren. Je kan het loskoppelen van de gebeurtenis zodat alleen het beeld nog blijft. Een beeld zonder pijnlijke herinnering heeft geen negatieve waarde, en zal je niet langer belemmeren.
Wil je meer weten over regressie therapie (in de hypnotherapie)?
Stel gerust je vraag?
Pauline Trum
Hypnotherapeut, Trauma coach en Opleider bij Zonnevlecht Opleidingen in Wijk en Aalburg
Over de schrijver