Onze manier van denken bepaalt ons leven.
15 september 2023 
3 min. leestijd

Onze manier van denken bepaalt ons leven.

Onze manier van denken bepaalt de kwaliteit van ons leven, of het nu triest, gelukkig en tevreden is. 

Blije, gelukkige, optimistische, positieve gedachten zorgen ervoor dat ons hart blij en vreugdevol klopt. Ons lichaam straalt positieve energie uit, we stralen en we hebben het idee dat we bergen kunnen verzetten.

Pessimistische, droevige en sombere gedachten daarentegen creëren traagheid en zetten ons vast. Op die dagen komt er niets uit onze handen, willen we het liefst wegkruipen in een hoekje op de bank of verstoppen we ons diep onder de dekens.

Onze acties zijn het resultaat van onze gedachten.

Het is daarom heel belangrijk dat we een verandering in de manier waarop we denken tot stand moeten brengen om geluk en gevoel van vervulling in ons leven te creëren. Als we positieve gelukkige gedachten hebben in ons bewuste brein, worden deze ge-linkt aan positieve herinneringen in ons onbewuste brein.

Hieronder een aantal manieren om je gedachten positief te veranderen ❤

❤ Praat met een positieve intentie tegen jezelf.

Stel je voor, je bent ongeveer een jaar oud en trekt jezelf langzaam omhoog aan de tafel. Met wiebelende beentjes sta je. Wauw wat ben je groot, wat een mogelijkheden heeft jouw nieuw ontdekte wereld .... maar je beentjes zijn nog niet zo sterk dat jou lang kunnen dragen ..... en je ploft weer op je billen. Stel je nou eens voor dat je op dat moment tegen jezelf had gezegd "nou, dat kan ik dus niet. Ik zal nooit leren lopen. Ik kan ben daar niet goed genoeg voor". Grote kans dat je het niet nog een keer had geprobeerd.

Maar zo is het niet gegaan. Je bent gaan oefenen, blijven oefenen en op een dag liep je rond, kon je rennen, spelen, fietsen, auto rijden enz.

Wat is er dan veranderd tussen toen en nu?

De manier waarop je tegen jezelf praat!

Wanneer je herhaaldelijk denkt dat je niet zult slagen in een bepaald project, is dit een negatieve bevestiging. Affirmaties, zowel negatieve als positieve, beïnvloeden de neurologische werking van de hersenen.

Positieve bevestigingen zijn als mantra's. Ze zijn krachtig. 

Verander ik kan het niet in ik kan het NOG niet.

❤ Fouten maken mag.

We kunnen zo ontzettend streng zijn voor onszelf. Mogen geen fouten maken, alles moet perfect zijn, we vervloeken onszelf als het niet goed genoeg is. Spreken onszelf streng toe. Wat zou er gebeurd zijn als ik dit of dat had gedaan. 

Fouten zijn alleen fouten als je niets van leert. Stop met de veroordeling. Bekijk hoe je het de volgende keer anders zou kunnen doen. Wees mild(er) voor jezelf.

❤ Tel je zegeningen.

De meeste mensen beschouwen hun vreugde en zegeningen als vanzelfsprekend en beginnen te mopperen over wat ze niet hebben; of, wanneer ze worden geconfronteerd met problemen. Denk maar aan degenen die minder geluk hebben dan jij. Zie het voor het helft  het glas voor tevredenheid en de lege helft voor een goed besluit om het glas verder te vullen. 

Dankbaarheid verandert ontkenning in acceptatie, chaos in orde, verwarring in duidelijkheid. Het kan een maaltijd in een feest veranderen, een huis in een huis, een vreemdeling in een vriend. ”~ Melody Beattie

❤ Geniet van wat je al hebt.

Een geweldige manier om van gedachten te veranderen is om te waarderen, en te genieten, van wat je al hebt. Dit wil niet zeggen dat je niet mag streven naar een nog beter leven. Geniet van de hoeveelheid succes die je hebt bereikt in plaats van verdrietig te zijn over wat je niet hebt kunnen bereiken. Er is niets mis met het altijd vaststellen van hogere  doelen, maar als je deze niet haalt, mag dit je plezier van wat je nu al hebt bereikt niet bederven.

❤ Blijf kinderlijk genieten.

Kinderen staan bekend om hun onschuld en eenvoud van geest. Ze vergeten snel een ruzie met hun vrienden en beginnen opnieuw samen te spelen. Dit is de reden dat ze over het algemeen altijd blij zijn. Dit vertaald naar het leven van de volwassene: leer om te vergeven en te vergeten.

❤ De tijd om gelukkig te zijn is vandaag, omdat gisteren al is verstreken, en je niet zeker kunt zijn dat morgen enig geluk zal brengen.

❤ Jij bent de heerser van jouw koninkrijk van geluk. Sta niet toe dat andere mensen of omstandigheden je blij of verdrietig maken. Vertrouw niet op materiële bezittingen om geluk voor u te creëren. Het is aan jou om te kiezen om gelukkig te zijn, ongeacht de situatie. Geluk en liefde zit in jou.

❤ Focus op de verandering in jezelf, in plaats van de verandering van de wereld om je heen. Het is onmogelijk om de wereld om je heen te veranderen, als je je innerlijke wereld niet veranderd. Dus stop met piekeren als mensen niet aan je verwachtingen voldoen. 

❤ Maak het beste van wat je al hebt.

Maak je geen zorgen over de onvolkomenheden. Het woord ‘imperfectie’ is afgeleid van ‘perfectie’. Zelfs de meest imperfecte situatie bevat een perfectie-element.

©Pauline Trum

Zonnevlecht Opleidingen

www.zonnevlechtopleidingen.nl

Over de schrijver