Ontdek nieuwe massage technieken
15 april 2021 
2 min. leestijd

Ontdek nieuwe massage technieken

Ontdek nieuwe massage technieken en verander je oude massage routine.

Doorbreek de massage regels, stap uit je comfort-zone en gebruik verschillende massage technieken in 1 massage behandeling.

Waarom alleen behandelen in een zijligging bij zwangere cliënten? Tal van cliënten met lage rugklachten kunnen baat hebben bij deze ligging op de massagetafel, of hardlopers (atleten). Het is namelijk de perfecte manier om de spanning uit de Gluteus medius te krijgen.

Leg dan meteen de arm van je cliënt langs het hoofd, terwijl hij/zij in zijligging op je tafel ligt. Waarom? Omdat je zo perfect de Serratus anterior en de tussenrib spieren kan behandelen. En natuurlijk de Lattisimus dorsi, de perfecte positie om deze spier te bereiken.

Masseren vanuit een nieuwe invalshoek kan positief zijn voor jezelf én je cliënt.

Voer langzaam de druk op langs de zijkant van de romp, terwijl je met je andere hand langzaam de arm van je cliënt omhoog tilt en boven het hoofd legt. Op deze wijze krijg je een dieptemassage.

Een andere mogelijkheid is om je cliënt te behandelen voordat hij/zij op de tafel gaat liggen.

Bijvoorbeeld
: Jouw cliënt klaagt bij binnenkomst over een stijve nek, en een beperkte mobiliteit van de nek. En dit is niet de eerste keer, iedere keer komt dit ongemak weer opzetten.

Laat je cliënt op de rand van je massagetafel zitten, voordat hij/zij zicht uitkleedt voor de massage, geef druk op de insertie van de Scalenus – op de clavicula – terwijl jouw cliënt een actieve strekking uitvoert met de nek (strek de nek naar de zijkant door het oor richting de schouder te bewegen).

Door je cliënt actief te betrekken in de behandeling (zittend) leer je jouw cliënt meteen hoe hij/zij dit thuis zelf kan behandelen.

Het is heel waarschijnlijk dat je dit allemaal al lang doet in je praktijk. Ik denk gewoon graag met je mee welke technieken je kan integreren in je bestaande behandelingen en op welke wijze je jouw behandeling kan optimaliseren. Je hebt vaak maar een uur ter beschikking voor je cliënt, dit uur moet je zo optimaal mogelijk invullen.

Dit gezegd hebbende wil ik je wel meegeven dat het heel belangrijk is om ieder detail met je cliënt te bespreken. Mensen willen graag weten wat er gebeurd, zeker als het een niet standaard behandeling is kan het hen verrassen, en misschien zelfs afschrikken. Leg uit wat je gaat doen, en waarom het nuttig kan zijn voor jouw cliënt.

Ik ben van mening dat de behandeling begint op het moment dat jouw cliënt bij je naar binnen loopt. Heb belangstelling voor je cliënt. Vraag wat ze de laatste tijd hebben gedaan. Is het drukker op het werk? Meer stress thuis of op het werk? Laat wat ze vertellen in het intakegesprek helpen beslissen wat voor behandeling je gaat geven. Geef een behandeling op maat, een behandeling op maat voor vandaag!

Klaar met de behandeling? Geef je cliënt een aantal tip mee voor thuis. Beschik je over de vaardigheden om je cliënt tips mee te geven over zelfbehandelingen – geef deze dan mee.

De beste massages zijn vaak de massages waarin massage technieken worden gecombineerd. Komt jouw cliënt voor een dieptemassage, eindig de massage dan met een aantal warme stenen op de rug om het lichaam weer in de relax modus te krijgen.
Heb je je cliënt een bindweefsel massage gegeven, eindig met een ontspannende hoofdmassage.

Luister naar je cliënt, luister ook naar wat niet gezegd wordt.

Verken, onderzoek en ben nieuwsgierig, en bij twijfel – vraag door.
Nodig al je vaardigheden en kennis uit om ingezet te worden tijdens de behandeling, dan geef je de massage op maat die jouw cliënt verdient.

Heel veel massage plezier gewenst.

Pauline Trum
Zonnevlecht Opleidingen

Over de schrijver