Massage is een geneesmiddel
17 april 2021 
1 min. leestijd

Massage is een geneesmiddel

Mijn persoonlijke mening is dat massage geen geneesmiddel is maar wel degelijk kan helpen om pijnklachten te verminderen. 

In onze huidige maatschappij gaat alles snel en “moeten” we veel, werk, gezin, hobby, studie alles wordt gecombineerd. Dat kan de nodige stressklachten opleveren. We grijpen dan als snel naar een pilletje om de stress gerelateerde pijnklachten te verminderen. Massage wordt al eeuwenlang ingezet als natuurlijk bron van ontspanning en om het lichaam vrij te maken van spanningen en stress. Massage is een weldaad voor lichaam en geest en is tegenwoordig bijna een must in onze gehaaste maatschappij.

Massage biedt fysieke en geestelijk ontspanning maar mag nooit als vervanging worden gebruikt voor een medische behandeling, wel als ondersteuning. Tijdens een massage wordt Oxytocine aangemaakt. Oxytocine bevordert de spijsvertering, de ademhaling, het zenuwstelsel, de baarmoedercontracties en is belangrijk voor ons geheugen. Tevens heeft dit hormoon een pijnstillend effect en werkt bloeddrukverlagend. Het vermindert de aanmaak van stresshormonen en zorgt voor een ontspannen hartslag.

In Amerika wordt massage ingezet bij het afkicken van drugs- en alcohol verslavingen in een afkickkliniek. Bevoegde en bekwame massage therapeuten werken in deze “rehabs”. Massage helpt om te ontspannen en interne klachten en spanningen te verlichten. Stress en angst verminderen door het opheffen van energieblokkades.

Deze interne stress is volgens de behandelaars van de “rehabs” van grote invloed op de verslaving aan onder meer drugs en alcohol. In landen zoals India en China wordt massage al eeuwenlang ingezet om ziekte te voorkomen.

In China bijvoorbeeld is het geven- en ontvangen van een massage een orde van de dag. Tijdens een bezoek aan de kapper wordt ook je hoofd gemasseerd, een voetreflex behandeling kan je ontvangen op iedere hoek van de straat. De theorie in China is dat ziekte een disbalans in de energie is. Het lichaam is uit balans en hierdoor ontstaan er kwalen en klachten. Door jezelf regelmatig te laten masseren voorkom je deze disbalans en zal je ook minder snel ziek zijn.

Een mooie gedachte waar ook een grote kern van waarheid in zit. We kennen allemaal de stressklachten zoals hoofdpijn, pijn in onze nek en rug als we het te druk hebben thuis en op ons werk. Een massage kan op dat moment zeker verlichting brengen. Als masseur of massage therapeut moeten wij ons wel blijven beseffen dat wij geen arts zijn en ook geen diagnose (mogen) stellen. Wij ondersteunen de medische wereld en aan de hand van een diagnose van een arts kunnen wij een behandelplan opstellen om te ondersteunen met massages.

Bij twijfel dient een masseur of massage therapeut dan ook altijd door te verwijzen naar de behandelde arts.

Pauline Trum
Zonnevlecht Opleidingen

www.zonnevlechtonline.nl
www.zonnevlechtopleidingen.nl

Over de schrijver