Lomi Lomi Hapai - het rustpunt voor zwangere vrouwen
15 april 2021 
2 min. leestijd

Lomi Lomi Hapai - het rustpunt voor zwangere vrouwen

Lomi Lomi Hapai: hét rustpunt voor de zwangere vrouw.

Een betere nachtrust, minder stress, een ontspannen lichaam en minder klachten: de zwangerschapsmassage Lomi Lomi Hapai is voor veel zwangere vrouwen een meer dan welkom geschenk. Zonnevlecht Opleidingen biedt deze cursus sinds kort als één van de eersten in Nederland aan, maar er is nu al veel animo voor.

Pauline Trum, directeur en eigenaar van Zonnevlecht Opleidingen, straalt als het over Lomi Lomi gaat. Het is duidelijk haar passie. Ze is net teruggekeerd van een reis naar Hawaii, waar ze tot haar eigen grote verrassing benoemd werd tot Kumu – oftewel leraar in de Lomi Lomi-techniek.

Ze vertelt: “Lomi is echt mijn kindje. Het is een onderdeel van de Hawaiiaanse geneeskunde die ik nu al twaalf jaar bestudeer. Het is een lifetime experience: je blijft continu bijleren. Ik vind het belangrijk om de echte traditie en waarden vanuit Hawaii in onze training op te nemen en zo weer door te geven aan anderen.”

De Lomi Lomi is nooit hetzelfde, aangezien iedere Hawaiiaanse familie zijn eigen ‘versie’ ervan beoefent. Dat zette Pauline aan het denken. “Ik had de afgelopen jaren zoveel dingen in mijn hoofd rond de Lomi, dat ik er graag een aantal verder wilde uitwerken. Eén daarvan is de zwangerschapsmassage, oftewel Lomi Lomi Hapai. Deze cursus hebben we onlangs gelanceerd.”

Dit is een zachte, maar doeltreffende massage voor vrouwen vanaf de tweede termijn van hun zwangerschap. De aanstaande moeder ligt in zijligging en wordt door middel van strijkende bewegingen gemasseerd, waarbij het continue contact belangrijk is.

De Hapai wordt al honderden jaren uitgevoerd bij zwangere vrouwen. Het doel is verlichting te bieden bij eventuele ongemakken zoals lage rugpijn, spierklachten, slaapproblemen en spanning. Het werkt ook ter voorbereiding op de bevalling. Wat is nu het verschil met een ‘gewone’ zwangerschapsmassage? “Het is allebei mooi, maar de Lomi is wat meer gericht op het energieniveau”, zegt Pauline.

“Bij de Lomi zorg je eerst dat de spanning uit het lichaam verdwijnt, voordat je een dieptewerking gaat doen. Je merkt soms zelfs dat de baby reageert op de massage, wat heel bijzonder is.”

De Hapai verlicht dus niet alleen eventuele lichamelijke klachten, maar brengt ook de gevoelens en gedachten van de aanstaande moeder tot rust. Het is daarmee een bijzonder cadeau voor moeder en kind. De cursus Lomi Hapai van Zonnevlecht Opleidingen kan dan ook door iedereen gevolgd worden: van masseurs, verloskundigen tot doula’s. Pauline: “Het is heel laagdrempelig, binnen een dag leer je alle grepen. Je hoeft hier geen massagetherapeut voor te zijn.

Uiteraard kunnen geïnteresseerden ook bij het opleidingsinstituut terecht voor de traditionele Lomi-massage. Die is er in drie niveaus: introduction, intermediate en advanced. In deze cursussen komen onder andere de geschiedenis, technieken en filosofie van de bijzondere Hawaiiaanse massage aan bod. Zonnevlecht Opleidingen biedt daarnaast Lomi Lomi stoelmassage en Lomi Lomi intervisie aan. Maar dat is nog niet alles. Pauline: “Vorig jaar hebben we voor het eerst een Lomi-reis naar Spanje georganiseerd, voor iedereen die schoonheid van de Lomi Lomi wil leren kennen of verder wil ontwikkelen. Die week staat echt in het teken van verbinding en inspiratie. Zolang er animo is zal ik iedere jaar een Lomi reis naar Spanje organiseren.

Zonnevlecht Opleidingen verwelkomt zo’n drieduizend studenten per jaar en het team bestaat uit vijftien trainers met ieder zijn eigen expertise. Een behoorlijke omvang dus, maar dat gaat zeker niet ten koste van de kwaliteit. “We willen niet per se heel groot worden, maar juist betrokken blijven bij onze studenten”, zegt Pauline. “Daardoor kan ik zelf ook de Lomi trainingen blijven geven, dat geeft me veel energie. Wel blijven we ons steeds ontwikkelen en nieuwe opleidingen bedenken.

Ik zit vol ideeën!”

Wil je meer weten over de online Lomi Lomi cursus klik dan HIER.

Pauline Trum
Zonnevlecht Opleidingen

Artikel geschreven voor Massage Magazine.

Over de schrijver