Iedereen is een storyteller
15 april 2021 
2 min. leestijd

Iedereen is een storyteller

Ons brein in onze storyteller en wij luisteren naar deze verhalen om vervolgens labels te gaan plakken om daarmee aan te geven wie we zijn. Deze labels, die we zelf plakken, geloven we ook zelf, voor de volle 100%. Tot het moment dat we een ander verhaal horen. Dan kan het label, of vaster gaan zitten, of langzaam loslaten.

Je brein creëert verhalen:

  • Wie we zijn.
  • Wat we doen, en deden in ons leven.
  • Waarom dat goed of slecht was.

Ons brein praat tegen ons in metaforen, symbolen en verhalen om ons te laten geloven dat het zo is.

Dit geldt voor alles wat we meemaken. We vullen zelf in hoe de ervaring voor ons was, hoe het met ons gaat, wat het voor ons betekent.

Door je bewust te worden van de verhalen die je jezelf vertelt, jezelf te trainen te luisteren naar je eigen verhalen, wat jouw lichaam jou vertelt, wat je intuïtie jou vertelt, je gevoel, kan je je bewust worden of het verhaal, wat je hoort, echt jouw verhaal is.

We zijn er zo goed in geworden om ervoor te zorgen dat alles buiten onszelf perfect is, goed moet voelen, etc.

Denk eens aan jouw eigen huis, waar je ik woont. En dan het moment waarop je voor de eerste keer binnen kwam. Je had het gevoel dat dit hét huis was, jouw huis, het paste, het voelde goed, je wilde daar gaan wonen.

Verbouwing werd gedaan, vloeren gelegd, muren geverfd, kleuren uitgekozen en meubels neergezet.

Datzelfde deed ik net met mijn man. We waren op zoek naar een vakantiehuis voor onze vakantie deze zomer. Mijn man vond een huis wat er op de foto’s super goed uitzag. Ligging, prijs, grootte, inrichting, alles was perfect. Maar toch …. het voelde voor mij niet goed. Ondertussen ken ik mezelf goed genoeg om dat gevoel serieus te nemen, naar dat gevoel te luisteren, en het dus niet te doen.

Herken je dit?

Ga nu eens terug naar de verhalen die je jezelf vertelt, waar je naar luistert, en die je gelooft. Ook al klinken ze niet goed, voelt het niet goed. Je blijft luisteren, het verhaal geloven, je gaat je vervelender voelen, verdrietig, boos of ongelukkig.

Hoe gek is dat!

Klopt het verhaal van het externe huis niet, of voelt het niet goed dan zeggen we dat, dan gaat de koop niet door.

Klopt het verhaal van ons interne huis niet dan blijven we luisteren en het verhaal geloven, ongeacht hoe ongezond dat voor ons is.

Gek toch?

Wordt het niet eens tijd om beter voor je interne huis te gaan zorgen? Betere keuzes te gaan maken voor jezelf. Niet meer alle verhalen te geloven, en het volume van deze verhalen op mute te zetten.

Alles begint met een eerste stap. We kunnen onszelf trainen om te veranderen.

Wanneer begin jij?

Start vandaag nog  om jouw interne huis, en dan vooral de bibliotheek op te ruimen!

Pauline Trum
Hypnotherapeut en Opleider
www.zonnevlechtonline.nl

Over de schrijver