Het belang van een massage. 
23 februari 2021 
1 min. leestijd

Het belang van een massage. 

Het belang van de massage en menselijke aanraking mag niet worden overschat. Menselijke aanraking is essentieel voor groei en ontwikkeling. De meeste mensen zijn het er dan ook over  eens, een massage geeft een goed gevoel. Maar wat velen misschien niet beseffen is hoe waardevol een regelmatige massage is voor de algehele gezondheid. Een massage kan prestaties helpen verbeteren, blessures helpen voorkomen, stress en pijn verminderen, onze stofwisseling en bloedsomloop verbeteren. 

Het waren de Chinezen die ruim 5000 jaar voor Christus het belang van een massage inzagen. Momenteel komt er bijna iedere dag een nieuwe gezondheidstherapie bij maar de meest oude therapie wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt – de massage. Dat zal toch niet zonder reden zijn. 

Massage wordt gezien als een natuurlijke pijnstiller voor mensen met artritis, fibromyalgie, rugpijn, hoofdpijn en vele andere aandoeningen. Massage verlicht de pijn door het verminderen van spierspanning en het vrijkomen van endorfine – onze natuurlijke pijnstiller. 

Daarnaast verhoogt een massage het niveau van serotonine in onze hersenen. Serotonine helpt depressies te voorkomen of verminderen. Deze stof vind je ook in veel antidepressiva, de zogenaamde selectieve serotonine. Daarnaast kan de persoonlijke aanraking en de verbondenheid met de masseur of therapeut helpen voor het verminderen van stress en depressies. 

Onderzoek geeft aan dat een massage de werking van het immuunsysteem verbetert doordat het lymfestelsel wordt gestimuleerd. Het lymfestelsel helpt het lichaam afvalstoffen, toxines en ziekteverwerkers te verwijderen. Daarnaast verlaagt een massage de bloeddruk en vertraagt het onze hartslag wat weer bijdraagt aan onze ontspanning. Een goede circulatie verbetert de conditie van de huid, ons grootste orgaan. Een massage kan zelfs littekenweefsel of striae helpen verminderen. 

Een massage is waardevol voor alle leeftijden. Naast alle gezondheidsvoordelen is een massage ook even een momentje voor jezelf. Geen drukte, geen verplichtingen, geen telefoon, even geen moeten. Aanraken is immers en van de eerste levensbehoeften. 

Aanraking (massage) is van levensbelang. 

Bekijk het aanbod massage thuiscursussen van Zonnevlecht Online HIER.

Hartelijke groet, 

Pauline Trum
www.zonnevlechtopleidingen.nl 

Over de schrijver