Als het lichaam nee zegt.
25 mei 2021 
0 min. leestijd

Als het lichaam nee zegt.

Als het lichaam nee zegt.

Wat wij zien als eigenschappen, of gedrag, is misschien niet meer dan gewone verdedigingstechnieken, die onbewust worden toegepast.
Mensen identificeren zich vaak met patronen, in de overtuiging dat ze een onmisbaar onderdeel van hunzelf zijn.
Ze kunnen zelfs een haat-liefde verhouding koesteren voor bepaalde eigenschappen, bijvoorbeeld wanneer iemand zichzelf omschrijft als ‘een controlefreak’.
In werkelijkheid is er geen aangeboren neiging om te controleren.
Wat er in een ‘controlerende’ persoonlijkheid zit, is diepe angst.
Een baby of kind die merkt dat er niet aan zijn behoeften wordt voldaan, kunnen een obsessieve copingstijl ontwikkelen om te kunnen overleven.
Coping is gedrag wat (onbewust) aangeleerd is om te kunnen overleven in een bepaalde situatie.
Wanneer zo iemand vreest dat hij de gebeurtenissen niet kan beheersen, ervaart hij grote stress. Onbewust gelooft hij dat hij alleen door elk aspect van zijn leven en omgeving te beheersen, in zijn behoeften en veiligheid kan voorzien.
Het aangeleerde coping gedrag kan op latere leeftijd zorgen voor extra stress, pijn, angst, verdriet of andere lichamelijke of geestelijke ongemakken.
Ziektebeelden zoals hieronder kunnen ontstaan:
Burn-out
Depressies
Fibromyalgie
Slapeloosheid
CVS
Migraine
Prikkelbaar darm syndroom
Als wordt begrepen dat de klachten die gevoeld worden gevormd worden door het leven dat geleid wordt, en bewustwording en focus ontstaan, de wil om de angel aan te pakken, in plaats van pleisters te blijven plakken….. dan ligt de weg open naar genezing.
Pauline Trum
Over de schrijver