Alles wat je aandacht geeft groeit!
23 februari 2021 
2 min. leestijd

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Tijdens het speuren op internet kwam ik heel veel praktijken tegen die aangeven met aandacht te behandelen. 

Zelfs in de praktijknamen komt het woord aandacht naar voren: 

“Rust en Aandacht”.
“Aanraken met aandacht”. 
“Punt van aandacht”. 

Maar wat is nu precies aandacht, wat wordt daar mee bedoeld?  

Alles wat je aandacht geeft groeit. Door je volle aandacht op de ander te richten kan je de kwaliteit van de relatie of behandeling vergroten. 

Tegenwoordig komen velen van ons structureel, oprechte, aandacht tekort. 

Voor de therapeut heel belangrijk om cliënten in deze behoefte te voorzien. Over het algemeen willen mensen het gevoel krijgen dat ze belangrijk zijn, dat ze waardevol zijn, dat ze gezien worden, dat iedereen meetelt in deze maatschappij. Dat gevoel wil ik zeker als ik bij een therapeut ben. 

Ik wil gezien worden, gehoord worden, serieus genomen worden. 

Dit begint met aandacht. Iedereen is in staat om de volle aandacht te geven aan een ander, het is niet moeilijk en zeker de moeite waard om te (gaan) doen. 

De start van jouw behandeling is het intake gesprek of anamnese gesprek. Dit gesprek moet volledig gericht zijn op jouw cliënt, 100% aandacht. Dit kan alleen door echt in gesprek te gaan met jouw cliënt. Niet een vragenlijst “af te werken”. Je mist dan heel veel bij je cliënt. Je bent dan niet in contact met je cliënt, je maakt geen oogcontact, laat niet zien dat je jouw cliënt helemaal ziet, en serieus neemt. Zorg dat jouw intake een gesprek wordt vanuit interesse, vanuit nieuwsgierigheid. Aandacht is een krachtig instrument. Door 100% aanwezig te zijn heb je 80% van jouw behandelingen al gedaan. 

Tijdens de behandeling is het belangrijk om volledig aanwezig te zijn bij jouw cliënt. Maak eerst contact met jouw client, maar niet voordat je contact met jezelf en de omgeving hebt gemaakt.

Je werkt met 3 pijlers: 

  • Jijzelf 
  • De omgeving  
  • Jouw client 

Ook in die volgorde. Waarom? Omdat je geen aandacht voor de nader kunt hebben als je zelf niet in het hier en nu kunt zijn. Als er andere gedachten in je hoofd spelen hoor je de woorden van jouw client niet. De omgeving speelt daar ook een belangrijke rol in. Deze moet vertrouwen, professionaliteit en warmte uitstralen voor jou en jouw client. Jouw cliënt heeft recht op jouw volledige aandacht en aanwezigheid. Je zult versteld staan wat je “ziet” als je je volledige aandacht richt op de ander. Jouw cliënt voelt dat jij er volledig bent, voor hem open staat, wil helpen en zijn klachten serieus neemt. 

Het begin van de “genezing” – genezing zet ik tussen haakjes omdat een therapeut niet geneest maar begeleidt tijdens het behandelproces. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de “genezing” begint bij de volledige aandacht. Niet alleen in je praktijk maar ook daar buiten. Volledige aandacht voor een ander is een waardevol geschenk.  

Het is de manier om te zeggen: “jij bent waardevol voor mij”.  

Een mooi cadeau. 

Pauline Trum
Zonnevlecht Opleidingen

www.zonnevlechtopleidingen.nl

Over de schrijver