Aanraken van het Trauma Lichaam en Geest
02 maart 2022 
1 min. leestijd

Aanraken van het Trauma Lichaam en Geest

Aanraken van het trauma lichaam en geest
Het lichaam hunkert naar een aanraking, naar ontspanning, naar ont-stressen, maar zodra de aanraking plaatsvindt, de ontspanning de kop opsteekt, verstijft het lichaam (bevriezen), trekt het zich terug (vluchten), dit wordt ook wel het aanrakingsparadox genoemd. 
De paradox van trauma is dat juist het middel om te overleven, tijdens het trauma, uiteindelijk de oorzaak van de beperkingen in het leven wordt.
Als het zenuwstelsel van een trauma lichaam en brein op high alert staat dan zou je denken dat een heerlijk ontspannende massage, een goede buikademhaling, yoga, rust en ontspanning brengt. Veel masseurs en massagetherapeuten (behandelaars) geven dit advies dan ook goedbedoeld mee aan hun cliënten.
Dit kan echter totaal averechts werken voor het trauma lichaam en brein.
Het lichaam en brein kunnen hier niet mee omgaan als het lichaam, wat al jarenlang in de vlucht, vecht of bevries modus leeft, alles ik 1x los moet laten.
Het te snel openen van een trauma lichaam heeft invloed op het cardiovasculaire systeem. Het lichaam en geest kunnen zelfs is een enorme shocktoestand terecht komen, volledig op slot gaan. Je cliënt kan heftige flashbacks krijgen, angst, paniekaanvallen en in de meest heftige scenario een psychose krijgen. 
Om het lichaam te helen zullen we terug moeten gaan naar wat het lichaam ervaarde ten tijde van het trauma, stapje voor stapje zoals ademhaling, hartslag, geurbeleving, angst, paniek, verdriet, beelden om het vanuit die stappen te gaan helen. Dat helen vindt plaats in het somatische lichaam.
Veel mensen hebben niet in de gaten dat ze met diep trauma, onbehandeld trauma, rondlopen. Hoeveel trauma er nog vastzit in het somatische systeem, de fascia en het immuunsysteem.
Een goede, diepe, intake is daarom een belangrijk onderdeel als je lichaamsgerichte therapie geeft aan je cliënten zoals;
Massage
Yoga 
Ademhalingstechnieken 
EMDR
EFT
Je weet nu dat een onverwerkt trauma ongewild voor een abreactie in het lichaam en geest kan zorgen. En dat is het laatste wat we willen voor onze cliënt. 
Tijdens de opleiding trauma coach leer je hier alles over én leer je de tools om jouw cliënt te begeleiden om het trauma los te mogen laten zodat het lichaam en geest kan gaan ontspannen.
Wil je meer weten over de opleiding Trauma Coach klik dan op onderstaande link.
Over de schrijver