Mindfulness in 5 stappen
Mindfulness is de laatste tijd een belangrijk onderdeel geworden van het “zelfzorg pakket”, maar wat is het precies?
Mindfulness is een techniek waarmee je in het moment aanwezig kunt zijn – het accepteren van je gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen van de wereld om je heen, en in jezelf.
In een wereld die het gevoel kan geven dat het snel beweegt en buiten onze controle valt, kan mindfulness je helpen terug te keren naar je centrum, je basis. Je concentreert je innerlijk, erkent de gevoelens die je hebt en accepteert ze. Met dit bewustzijn kun je je zelfbeheersing terugwinnen en je focussen op een positief momentum.
Maar zoals alles, wat het waard is om te doen, is er oefening voor nodig.
Dus hoe kunnen we mindfulness beoefenen?
Er zijn vijf eenvoudige manieren om te beginnen met het beoefenen van mindfulness:
1. Begin met journaling.
Misschien denk je nu ….. een dagboek bijhouden dat is voor verliefde tieners. Maar dat is zeker niet het geval. Veel mensen vinden journaling ongelooflijk therapeutisch, en als ze eerlijk zijn in wat ze schrijven, geeft dit duidelijkheid in de gedachten en gevoelens die ze anders misschien niet zouden hebben.
Dus hoe begin je met journaling?
Pak een notitieboekje.
Pak een pen.
Begin met schrijven.
Het hoeft in het begin niet samenhangend te zijn of over een bepaald onderwerp. Schrijf op wat er naar boven komt. Door te oefenen kan je emoties opmerken door de gebeurtenissen die je beschrijft: angst, boosheid, opgetogenheid, vreugde, verdriet, blijheid. Let op deze emoties en draai je niet om, stop ze niet weg. Accepteer hun aanwezigheid en blijf schrijven.
2. Maak een mantra.
Nu je een dagboek aan het bijhouden bent over wat belangrijk voor je is – je gevoel van welzijn, je doel, je familie – schrijf je een paar eenvoudige zinnen op (serieus, niet meer dan vijf of zes woorden) die je kunnen helpen je te concentreren op wat belangrijk is.
Je zou zoiets kunnen zeggen als ‘Ik heb de controle over mezelf’ of ‘Ik stroom uit liefde’ of ‘Alles ontstaat met een reden. Hoe beknopter, hoe beter! En vergeet niet om de taal van de mantra actief en eenvoudig te houden.
Nu je een mantra hebt, oefen je het elke dag door het hardop te zeggend.
Je kunt ’s ochtends beginnen voordat je je tanden poetst of in de auto op weg naar je werk. Als je het vaak zegt, train je je hersenen om te weten dat deze mantra waar en belangrijk voor je is.
Als je momenten van verdriet, verwarring of angst hebt, kun je deze mantra voor jezelf herhalen. Het brengt je weg van die zorgen die je ervaart (vaak buiten jezelf gelegen) weer terug naar het huidige moment met “Ik kan dit!” gevoelens.
3. Zeg elke dag ‘dankjewel’.
Dit is een leuke: ‘Dankjewel’ zeggen is gemakkelijk en het geeft anderen een goed gevoel, toch? We hebben het niet alleen over wanneer iemand een deur voor je openhoudt, de kleine dingen, maar vooral ook de grote dank je wel’s. Als je elke dag nieuwe manieren vindt om te bedanken, betekent dit dat je de hele dag meer aanwezig en opmerkzaam zult zijn en meer tijd zult nemen om op te merken wat andere mensen voor je doen.
4. Leer mediteren.
Voor sommigen lijkt meditatie een zware opgave.
Ik kan mijn brein niet uitschakelen.
Ik heb kinderen, honden, een baan, een leven!
Ik kan me urenlang nergens op concentreren.
Maar dit zijn eigenlijk alle redenen om juist te gaan mediteren – geen redenen om het te vermijden. Als het op meditatie aankomt, begint niemand door het goed te kunnen doen, en een uur lang mediteren is zeker niet mogelijk, en hoeft ook niet jouw doel te zijn. Het is oké voor je geest om rond te dwalen, en het is oké om te beginnen in stappen van drie of vijf minuten.
Bij de beoefening van meditatie gaat het erom bewust te worden: bewust van hoe je lichaam aanvoelt, bewust van je gedachten, bewust van je afleiding.
Als je nieuw bent met meditatie, raden we aan te beginnen met een geleide meditatie. Geleide meditaties herinneren je eraan om je te concentreren op je ademhaling en je te helpen je gedachten te erkennen wanneer ze afdwalen – zonder te veel van je focus op te offeren.
Als je eenmaal aan meditatie hebt gedaan, kun je het altijd en overal doen. Als je een druk hoofd hebt kan je mediteren om jezelf te centreren en dan je mantra te zeggen. Zie je, nu komen de stappen steeds meer samen.
5. Breng tijd door in de natuur.
Er gaat niets boven de natuur om je meer duidelijkheid te geven over de dingen waar je mee worstelt, de vragen die je (nog niet) kan beantwoorden. Gewoon een paar minuten per dag naar buiten lopen kan je weer een gevoel van verbondenheid en opmerkzaamheid geven. Dus laat die telefoon op het aanrecht staan, ga naar buiten en haal wat frisse lucht in. En hoe lekker is het om in de natuur te mediteren, je mantra op te zeggen of tijd te besteden aan journaling?
Alles begint met een eerste stap, en die eerste stap is doen.
Om je te helpen in met het invoeren van mindfulness in je leven heb ik een 6 weekse (online) mindfulness training voor je geschreven inclusief 6 meditatie audio’s.Gedurende 6 weken ga je jezelf verdiepen in de werking van mindfulness.
Iedere week start er een ander thema en ga je aan de slag met de daarbij behorende oefeningen uit het mindfulness boek.
Stap voor stap ga je jezelf verdiepen in mindfulness zodat je meer grip krijgt op je dagelijks leven, je gedachten en stressvolle situaties.
De oefeningen bestaan uit meditatie oefeningen, schrijfoefeningen, bewustwordingsoefeningen, doe-oefeningen.
Naast het complete mindfulness boek van bijna 80 pagina’s ontvang je 6 gratis meditatie audio’s als extra ondersteuning. Deze audio’s kan je downloaden op je pc, Ipad, Ipod of smartphone zodat je ze altijd en overal kan beluisteren.
Start vandaag nog met bewuster leven door middel van mindfulness.
Klik op HIER voor alle informatie over de online mindfulness training.